• Rambla de la Girada, 97 baixos, Vilafranca del Penedès, Barcelona
 • 93 819 80 74
 • cop@copenedes.com
  • 01 FEB 17
  • 0
  Per què els asiàtics tenen els ulls ametllats?

  Per què els asiàtics tenen els ulls ametllats?

  Any nou xinès, segons l’astrologia xinesa és l’any del Gall i volem retre el nostre petit homenatge aclarint la raó per la que els asiàtics tenen els ulls ametllats.

  Els occidentals portem segles preguntant-nos quina és la raó per la que els asiàtics tenen els ulls ametllats i això, ha suscitat multitud de teories o més aviat, bulos. El bulo més estès és potser, que els ulls ametllats dels asiàtics es deuen a l’estructura òssia del globus ocular, que en els asiàtics, tindria forma d’ametlla en lloc de ser esfèric. Gens més lluny de la realitat, doncs la morfologia òssia ocular d’orientals i occidentals és exactament la mateixa.

  La denominació correcta per als ulls ametllats és la “brida mongólica” i es deu, en realitat, al plec del epicanto. Es tracta d’un plec de la parpella superior que cobreix la cantonada interna de l’ull i conseqüentment, part del llacrimal. En general, tots els éssers humans desenvolupem aquest plec extra a l’úter, també els occidentals, però la majoria ho perdem passades unes setmanes des del nostre naixement.

  Segons una teoria d’antropòlegs americans dels anys 50, aquesta formació cutània tindria el seu origen fa 18 milions d’anys, durant la primera gran glaciació. La necessitat de protegir els ulls de la radiació UV extra, del vent i de les baixes temperatures que van assolar les estepes d’Àsia Central, es traduiria en un plec extra de la parpella, que donaria lloc una obertura entre la parpella superior i l’inferior més estreta. És a dir, la brida mongólica seria una adaptació al dur clima d’aquella era.

  Diversos científics xinesos argumenten que els ulls esbiaixats serien el producte d’una divergència en l’evolució humana. Segons aquesta hipòtesi un gran nombre d’asiàtics provenen d’una branca d’homínid diferent a la nostra: l’Homo Erectus Pekinensis. Aquesta teoria està recolzada per l’arqueologia, doncs es van trobar, al 1921, restes de l’Homo Erectus Pekinensis. Els estudis realitzats sobre aquesta gran troballa  consideren que quan el Homo Erectus va immigrar des d’Àfrica a Àsia, va donar origen a la raça mongoloide.

  En canvi la gran majoria d’antropòlegs rebutgen aquesta idea i consideren que el Homo Erectus que va immigrar des d’Àfrica a Àsia, va sobreviure i va evolucionar directament cap al que avui som tots i coneixem com a Homo sapiens, sense l’estadi intermedi Homo erectus pekinensis.

  Per alguna raó a més dels asiàtics (mongoloides), també les poblacions lapones, esquimals, bosquimans i hotentotes presenten brida mongólica.

  El que sí sabem del cert, es que és el nou any xinès i que els ulls ametllats dels asiàtics són conseqüència del plec de la parpella superior de l’ull.

  Per cert, molts asiàtics que volen tenir un look més occidental s’operen per tenir un ull més rodó. És una de les nostres especialitats: la Blefaroplàstia.

  Deixa una resposta →

Photostream