Retinopatia diabètica

La retinopatia diabètica és una complicació ocular i esdevé quan la diabetis danya als petits vasos sanguinis de la retina. És una de les causes principals de la ceguesa. Un 2% dels pacients diabètics acaben amb ceguesa total i un 80% presentarà algun grau de RD.

Totes les persones amb diabetis, tant del tipus 1 com del tipus 2, corren risc. Per això, totes les persones amb diabetis han de fer-se un examen complet de la vista almenys una vegada a l’any.

Com causa la retinopatia diabètica la pèrdua en la visió?

1. Retinopatia proliferativa: a la quarta més avançada etapa de la malaltia, es creen vasos sanguinis anormals i fràgils que degoten sang al centre de l’ull, fent opaca la visió.

2. Edema macular: degota fluït serós dins del centre de la màcula, la part de l’ull que proveeix la visió central clara. Això fa que la màcula s’inflami, ennuvolant la visió. Pot ocórrer en qualsevol etapa de la retinopatia diabètica, encara que és més probable que ocorri en progressar la malaltia.

Aproximadament la meitat de les persones que tenen retinopatia proliferativa també pateixen d’edema macular.

Quins són els grans perills d’aquesta malaltia?

– No presenta simptomatologia. Podem estar desenvolupar una retinopatia proliferativa i edema macular i encara veure-hi bé.

– Afecta tots dos ulls. Gran risc de patir ceguera total.

– És progressiva. No s’atura i sempre va a pitjor.

Com detectem l’edema macular i la retinopatia diabètica?

L’edema macular i la retinopatia diabètica es detecten fent un examen complet de la vista que inclou:

1. Historial complert del pacient amb valoració de simptomatologia clínica i estudi de factors de risc associats a la diabètis.
2. Agudesa visual i refracció.
3. Tonometría de contacte. Mesura de la pressió de l’ull.
4. Retinografies: registre fotogràfic de retina i papil.les òptiques.
5. OCT: tomografia de coherència òptica. Detecció d’edemes maculars o membranes epirretinianes.
6. Angiografía fluoresceínica: fotos dels vasos de la retina amb contrast de color.

Hi ha tractament efectiu?

I tant!  En funció de la fase de la malaltia, es tracta amb microcirurgia làser, amb injeccions intraoculars o amb cirurgía vitroretiniana. De tota manera l’actuació terapèutica serà recomanada pel Dr. Arcalís indidualmet per a cada cas.

Les persones amb retinopatia proliferativa tenen una probabilitat de menys del cinc per cent de quedar cecs dins dels cinc anys després de l’operació si han tingut un tractament oportú i apropiat.

Aquí podeu veure i descarregar en anglès el Baròmetre de la Retinopatia Diabètica fet per la Federació Internacional de Diabetis (IDF) i per l’Agència Internacional de Prevenció de la Ceguesa (IAPB).

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la