Glaucoma

Què és el glaucoma?

El glaucoma és una malaltia progressiva que afecta al nervi òptic i s’associa sovint amb la pressió ocular alta. És indolor i pot estar latent sense símptomes durant dècades, fins i tot en ulls de visió perfecta, per la qual cosa requereix una detecció acurada.
La seva detecció inclou el control de la pressió ocular i una avaluació del nervi òptic. Atès que el glaucoma té un component genètic, és important avaluar als membres de la família i fer revisions periòdiques.

Símptomes del glaucoma

Aquesta malaltia ocular és una afecció progressiva molt lenta que pren dècades per a causar ceguesa. Ocorre sovint després de la cinquena dècada, però existeixen moltes excepcions.

En general, no hi ha signes o símptomes d’advertiment primerenc de glaucoma d’angle obert (crònic). Es desenvolupa lentament i, a vegades, sense pèrdua de visió notable durant molts anys.

La majoria de les persones que tenen glaucoma d’angle obert se senten bé i al principi no noten un canvi en la seva visió perquè la pèrdua inicial de la visió és de visió lateral o perifèrica, i l’agudesa visual es manté fins al final de la malaltia.

En el moment en què un pacient és conscient de la pèrdua de visió, la malaltia sol estar bastant avançada. La pèrdua de visió deguda al glaucoma no és reversible amb tractament ni amb cirurgia.

Pel fet que el glaucoma d’angle obert té pocs signes o símptomes d’advertiment abans que ocorri el mal, és important fer-se revisions oculars amb regularitat. Si es detecta aquesta malaltia durant un examen ocular, el seu oftalmòleg pot receptar-li un tractament preventiu.

Causes i prevenció del glaucoma

La seva detecció inclou el control de la pressió ocular i una avaluació del nervi òptic. Atès que té un component genètic, és important conèixer si algun membre de la família l’ha patit o el pateix, així com realitzar revisions periòdiques.

Donat que les formules cròniques de glaucoma poden tenir greus conseqüències abans que els signes i símptomes siguis aparents, cal conèixer els següents factors de risc: 

Procediment

Afortunadament, una vegada detectat, el tractament és molt efectiu i generalment requereix l’ús de gotes per als ulls diàriament. El monitoratge acurat de la malaltia és més que important.

Les proves diagnòstiques que realitzem a la clínica són més avançades:

  • Camps visuals d’avantguarda
  • Imatges OCT de la capa de fibra nerviosa 
  • Fotografia de nervi òptic en sèrie

PREGUNTES FREQÜENTS SOBRE EL GLAUCOMA.

Com és que el glaucoma és nociu per a la visió?

El nervi òptic, a la part posterior de l’ull, transporta informació visual al cervell. Com les fibres del nervi òptic estan danyades, la quantitat i la qualitat de la informació enviada al cervell disminueix i es produeix una pèrdua de visió.

Em quedaré cec pel glaucoma?

No si es diagnostica en una fase primerenca. Sovint es pot controlar i produeix poca o cap pèrdua de visió. Si no es tracta, es veurà afectada primer la visió perifèrica i, a continuació, la visió central, podent derivar en ceguesa.

Com puc saber si tinc glaucoma?

Els signes o símptomes que es donen poden variar en funció del tipus de glaucoma.

El glaucoma primari d’angle obert sovint es desenvolupa lentament i sense dolor, sense signes d’alerta primerencs. Pot destruir gradualment la teva visió sense que ho sàpigues. La primera indicació de tenir glaucoma pot ocórrer després d’haver perdut una mica de visió.

El glaucoma de tancament d’angle agut resulta d’un bloqueig sobtat de canals de drenatge a l’ull, provocant una ràpida acumulació de pressió. En aquesta forma de la malaltia tindreu una visió borrosa, l’aparició d’halos o anells de colors al voltant de les llums, i el dolor i la vermellor a l’ull.

Com es detecta el glaucoma?

Un examen optomètric complet inclourà proves per a la seva detecció. Un procediment senzill i indolor anomenat tonometria mesura la pressió interna dels ulls. El vostre optometrista també comprovarà la salut del nervi òptic i mesurarà el vostre camp de visió.

Com es tracta el glaucoma?

Sol tractar-se eficaçment amb gotes per als ulls i medicaments que cal prendre amb regularitat. Alguns casos requereixen una teràpia làser o una cirurgia. L’objectiu del tractament és prevenir la pèrdua de visió mitjançant la reducció de la pressió del líquid a l’ull.

Es restaurarà la meva visió després del tractament?

Desafortunadament, no.  No es pot restaurar cap visió perduda com a resultat del glaucoma. Per això, els exàmens oculars preventius regulars són tan importants. Els serveis de rehabilitació de baixa visió, que inclouen l’ús de dispositius òptics especialitzats i la formació, poden beneficiar les persones amb pèrdues de visió greus per aquesta malaltia.

Es pot prevenir el glaucoma?

No es pot prevenir. Però la detecció i el tractament precoç poden controlar el glaucoma i reduir les possibilitats de pèrdua de visió.

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la