Retina i vitreo

Què és la Retina i el vitreo?

Cada imatge que veiem arriba a través de la lent de l’ull i és absorbida per la retina, que converteix la imatge en senyals elèctrics i les transmet al cervell. Les retines sanes són essencials per a la visió. Retina i vitreo són dos components dels nostres ulls que evolucionen i dels que hem de tenir molta cura.
La retina és una capa sensible a la llum que recobreix la part posterior de l’ull. Milions de bastons i cons, anomenats fotorreceptors, resideixen en la retina. El nervi òptic unit a la retina envia senyals al seu cervell cada vegada que mira un objecte. Durant un examen ocular complet, el doctor dilata els ulls per a veure millors parts específiques de la retina per a diagnosticar qualsevol inquietud o malaltia.

Símptomes del desprendiment de retina:

El despreniment de retina no causa dolor. No obstant això, gairebé sempre presenta signes d’advertència abans de desenvolupar-se o d’avançar, com per exemple:

Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE)

La degeneració macular associada a l’edat (DMAE) és la principal causa de pèrdua de la visió en gent de més de 60 anys, que gradualment destrueix la visió central i aguda. La detecció precoç és molt important en aquests casos. Fer-se revisions anuals (amb dilatació) amb més de 60 anys és altament recomanable, especialment si hi ha casos en familiars o si té factors de risc com fumar o no seguir una dieta adequada.

Ocorre quan la porció central de la retina, dita màcula, es deteriora. Això causa pèrdua de visió central. És possible que hagis sentit parlar de les formes “seques” i “humides” d’AMD. L’AMD seca és molt més comú i tractable en comparació amb la forma humida molt més estranya d’AMD, que pot causar una pèrdua ràpida de la visió. Els símptomes comuns de degeneració macular inclouen un punt cec en la seva visió central o distorsió de la visió central. Els exàmens de la vista de rutina poden detectar la condició fins i tot abans que noti algun símptoma.

A partir d’aquesta edat, és aconsellable seguir una sèrie d’hàbits alimentàris com els que recomana la American Academy of  Ophthalmology, com per exemple: olis vegetals, nous, cereals integrals, verdures o peixos.

Retina despresa

El despreniment de retina és una emergència mèdica que requereix tractament immediat. Una retina estripada o despresa és sovint el resultat d’una lesió, però també pot ocórrer de manera espontània, especialment entre homes i dones majors. Una retina despresa se separa de les estructures que la sostenen en el seu lloc i es necessita cirurgia per a tornar a col·locar-la. Els símptomes d’una retina despresa que no està causada per un traumatisme inclouen visió borrosa o flotadors, que poden ser cada vegada més pronunciats.

Els següents factors augmenten el risc de patir despreniment de retina:

 • Edat, el despreniment de retina és més freqüent en persones majors de 50 anys
 • Despreniment de retina anterior en un ull
 • Antecedents familiars de despreniment de retina
 • miopia extrema
 • Cirurgia ocular prèvia, com extracció de cataractes
 • Lesió ocular greu prèvia

Retinopatía diabètica

Com a especialistes en retina, triem el tractament adequat per a la seva afecció. Existeix una gamma de possibilitats de tractament, i discutirem les opcions a fons amb vosaltres

Prevenció de la retina i vitreo:

Desafortunadament, no hi ha manera de prevenir la degeneració macular. La detecció primerenca i les cites programades regularment són extremadament importants, especialment si hi ha antecedents familiars de degeneració macular.

Hi ha proves específiques que un metge pot realitzar per a veure l’interior de l’ull, retina i vitreo,  a través de la pupil·la. Altres proves inclouen:

 • Prova d’agudesa: una prova per a determinar si hi ha defectes en el centre de la visió.
 • Amsler Grid Test: una prova per a detectar punts cecs, pèrdua de visió i distorsió
 • Tonografía de coherència òptica (OCT, per les seves sigles en anglès): una prova per a observar més de prop les capes de la retina.

El risc de retinopatia diabètica pot reduir-se controlant la diabetis i controlant els nivells de sucre en la sang. Els diabètics han de seguir una dieta específica, medicaments i pla d’exercicis, així com controlar la pressió arterial i el colesterol i evitar fumar i l’alcohol. Els nostres metges recomanen que els diabètics programin exàmens oculars regulars per a prevenir qualsevol problema.

Procediment

Injeccions intravítreas

Injectar medicaments en els ulls pot tractar eficaçment la degeneració macular, la retinopatia diabètica i altres malalties oculars. A pesar que és natural retrocedir davant la idea de rebre una injecció en l’ull, el procediment és molt més còmode del que la majoria dels pacients esperen. De fet, adormir l’ull amb un anestèsic abans del procediment, que pot donar la sensació de tenir sabó en els ulls, sol ser la part més incòmoda del tractament. La majoria dels medicaments funcionen reduint els vasos sanguinis anormals o reduint la fugida anormal dels vasos sanguinis.

Cirurgia amb làser

Els tractaments amb làser es poden usar per a diversos trastorns de la retina. Encara que no existeix una cura per a la degeneració macular relacionada amb l’edat, la cirurgia amb làser pot retardar la pèrdua de visió. Els làsers també poden tractar la retinopatia diabètica i els esquinçaments de la retina. Aquestes cirurgies amb làser es realitzen en les nostres oficines i els pacients generalment experimenten poca molèstia durant els procediments.

Cirurgia de vitrectomía

Aquesta és la cirurgia primària per a la malaltia de la retina. Es realitza una vitrectomia per a tractar diversos trastorns de la retina, com extirpar teixit *cicatricial de pacients amb malaltia ocular diabètica avançada. També es pot realitzar per a eliminar les membranes epiretinals, tancar els forats maculessis i tractar una retina despresa. La cirurgia consisteix a retirar el gel del centre de l’ull i reemplaçar-lo amb un fluid salí natural.

PREGUNTES FREQÜENTS SOBRE AFECCIONS DE LA RETINA

Com es realitza la revisió mèdica de la retina?

Per al control de la retina, la pupil·la es dilata (expandeix) amb l’ajuda de gotes que s’inculquen en tots dos ulls. Les gotes es col·loquen cada 15 minuts durant un màxim de 5 a 6 vegades i es triga aproximadament de 45 a 90 minuts per a aconseguir l’efecte complet. Després d’això, l’especialista en retina examina la seva retina, aquesta prova també es coneix com a examen de fons d’ull.

Puc conduir després de l’examen de retina?

No, a causa de la dilatació. La visió es torna borrosa i no és segur conduir.

Quant temps porta la curació d’una retina despresa?

La millora comença en 2 setmanes després de la cirurgia. La retina pot continuar sanant durant un any o més i pot trigar mesos a estabilitzar-se després de la cirurgia.

Què és una OCT?

La tomografia de coherència òptica és una prova de diagnòstic no invasiva que s’utilitza per a obtenir imatges de la retina. Ajuda en la detecció primerenca de qualsevol malaltia. S’utilitza per a diagnosticar trastorns maculessis com a AMD, edema macular, orifici macular, etc.

A la COP tenim actualitzat sempre el tomògraf per poder obtenir imatges més que fidedignes de la vostra retina.

 

Què és la uveítis?

La uveítis és un terme ampli que s’usa per a descriure molts problemes amb els ulls. El que tots tenen en comú és la inflamació i la inflor que poden destruir els teixits oculars. Aquesta destrucció pot portar a una mala visió o ceguesa. Hi ha tres estructures importants en la úvea, l’iris, el cos ciliar i la coroides. Els símptomes inclouen enrogiment dels ulls, dolor, disminució de la visió i mosques volants.

Quines són les meves opcions de tractament per a la uveítis?

Diagnostiquem uveítis realitzant un examen ocular. Algunes vegades es fa un angiograma amb fluoresceïna per a confirmar el diagnòstic. El tractament consisteix a tractar la causa de la uveítis.

Les opcions de tractament inclouen:

 • Esteroides
 • Tòpic (gotes per als ulls)
 • Oral (pastilles)
 • Darrere del globus ocular (injecció sota el tenó) o dins del globus ocular (injecció intravítrea)

Igual que amb tots els tractaments, sempre s’han de considerar els riscos, beneficis i alternatives. Els nostres metges són experts en el diagnòstic i maneig de la uveítis. Actualment estem involucrats en projectes de recerca per a desenvolupar noves modalitats de diagnòstic i tractaments per a la uveítis.

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la