Ull sec

Què és l'ull sec?

La síndrome d’ull sec ocorre quan l’ull no genera suficient llàgrima, aquesta és de poca qualitat, o la llàgrima que produeix s’evapora massa ràpid (és l’anomenat ull sec evaporatiu, associat sobretot a la fixació visual sostinguda).

Més enllà de la connotació sentimental, la llàgrima compleix una funció essencial en el manteniment d’una superfície ocular sana. Les capes més superficials de la còrnia i la conjuntiva requereixen estar constantment banyades per aquest fluid i els seus nutrients. Un ull sa està cobert per una fina capa de llàgrima, l’anomenada pel·lícula llagrimal, que es manté estable entre parpelleig i parpelleig. D’aquesta forma s’aconsegueixen els dos objectius fonamentals de la llàgrima, mantenir aquests teixits sans i aportar qualitat visual.

Símptomes de l'ull sec:

Causes i factors potenciadors de l'ull sec:

Prevenció de l'ull sec

Si tens ulls secs, para esment a quines són les situacions potenciadores d’aquesta patología i tracta d’evitar-les.  

Evita que l’aire et bufi en els ulls. No apuntis als ulls amb assecadors de cabell, escalfadors d’automòbils, aires condicionats ni ventiladors.

Humiteja l’aire. Empra un humidificador per a humitejar l’aire sec de l’interior.

Usa ulleres de sol envolvents o una altra protecció ocular. Es poden agregar protectors de seguretat en la part superior i lateral de les ulleres per a bloquejar el vent i l’aire sec. Pregunta pels protectors on compres les ulleres.
 
Descansa els ulls durant tasques llargues. Si llegeixes o fas tasques que requereixen alta concentració visual, descansa els ulls periòdicament.
 
Tanca els ulls durant uns minuts. O pestanyeja diverses vegades durant uns segons per a escampar les llàgrimes en forma uniforme pels ulls.

Tingues en compte l’ambient. L’aire a altures elevades, en zones desèrtiques i en avions pot ser extremadament sec. Si passes temps en aquests llocs, pot ser útil tancar els ulls amb freqüència durant uns minuts per a minimitzar l’evaporació de les llàgrimes.

Col·loca la pantalla de l’ordinador o tablet per sota del nivell dels ulls. Si les pantalles estan sobre el nivell dels ulls, hauràs d’obrir més els ulls per a veure la pantalla. Aquest fet afavoreix l’evaporació de la llàgrima. 

Deixa de fumar i evita el fum. Si fumes, demana-li al metge que t’ajudi a crear una estratègia per a deixar de fumar que sigui adequada per a tu. Si no fumes, allunya’t del fum aliè. El fum empitjora els símptomes dels ulls secs.

Usa llàgrimes artificials periòdicament. Si pateixes ulls secs crònics, usa gotes fins i tot quan sentis que els ulls estan bé per a mantenir-los lubrificats.
 
 

Procediments per a combatre l'ull sec

Llàgrimes artificials 
Són la pedra angular en la prevenció i tractament de l’ull sec. Quan l’ull està insuficientment lubrificat, ja sigui per falta de volum o qualitat de la llàgrima, o per excessiva evaporització d’aquesta, és necessari substituir-la mitjançant l’aplicació freqüent de llàgrimes artificials, idealment sense conservants.
En els casos d’ull sec en els quals a més de la falta de lubricació existeixi inflamació ocular, caldrà afegir un tractament antiinflamatori o immunosupressor. Altres tractaments inclouen el sèrum autòleg, col·liris regeneratius amb factors de creixement o l’ús de taps llagrimalls

IPL
La teràpia de llum premuda intensa (IPL) és un tractament comú que s’utilitza per a tractar la malaltia crònica de l’ull sec i la disfunció de les parpelles de les glàndules de Meibomio. La teràpia IPL per a l’ull sec és un dels enfocaments més innovadors per a tractar aquetta malaltia.

“Si es presenten símptomes d’ull sec de forma habitual cal fer una revisió perquè no empitjori. L’ull sec requereix un estudi exhaustiu de les seves causes i un abordatge específic i especialitzat que només pot dur-lo a terme un especialista en oftalmologia”

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la