Oftalmologia pediàtrica

Què és la oftalmologia pediàtrica?

La oftalmologia pediàtrica és l’especialitat que tracta les dolències visuals infantils. Tots els oftalmòlegs tenen capacitació en el tractament dels ulls dels nens, però si és necessari, cal dur a terme una visita per un especialista en malalties oculars que comunament també afecten els nens. La diferència pot ser molt important mentre el vostre fill o filla encara s’està desenvolupant. Els nens continuen desenvolupant vies neurològiques des dels seus cervells que afecten la visió fins als 12 anys. El seu desenvolupament saludable pot veure’s molt atrofiat per certes malalties oculars.
Tractar els vostres fills i filles en forma primerenca per un oftalmòleg amb experiència en els diversos aspectes específics del desenvolupament ocular infantil, pot evitar moltes complicacions i incomoditats.

Símptomes dels trastorns oculars pediàtrics:

Molt sovint, els nadons neixen amb signes evidents d’anomalies oculars que un oftalmòleg pediàtric capacitat pot abordar immediatament. Els pares saben què esperar, el tractament comença tan aviat com és possible i les probabilitats de que els vostres fills continuin amb un desenvolupament normal, augmenten.

El vostre oftalmòleg estarà al cas  i tractarà, des de l’enfoc de la oftalmologia pediàtrica,  els trastorns oculars d’aparició primerenca que poden consistir en:

 • ambliopia o ull mandrós
 • desalineació dels ulls
 • error refractiu asimètric entre els ulls
 • miopía primerenca
 • hipermetropía primerenca
 • astigmatisme primerenc
 • nadons gerxos

Causes i prevenció dels trastorns oculars en nens:

Les condicions de la infància que exerceixen un paper importantíssim en el desenvolupament neurològic dels ulls poden incloure:

Problemes comuns de la visió infantil

Cal estar atent als signes i símptomes que els nostres nen i nenes en creixement puguin tenir.  Dificultats per a veure la pissarra o queixes de la claredat visual solen ser definitoris i  s’ha d’anar a un especialista amb experiència per a posar-hi solució.

Avui, més que mai, és vital que passin més temps a l’aire lliure i allunyats dels dispositius mòbils per a evitar o endarrerir possibles patologies.

Afeccions oculars comunes en la infància que el vostre oftalmòleg pediàtric pot veure regularment, a més de les afeccions enumerades. a dalt, inclouen:

 • Ptosis o parpelles caigudes
 • Conjuntivitis
 • Cel·lulitis orbital
 • Mussols
 • Embalum a la parpella

Senyals que el seu fill pot estar experimentant problemes en els ulls:

És bastant comú que els pares dipositin tota la seva confiança en les proves de visió de l’escola per a diagnosticar l’agudesa visual dels seus fills i filles. Però la diagnòsi i molts problemes dels ulls no estan dins dels límits de les proves escolars i poden tenir un impacte enorme en la capacitat d’aprenentatge dels alumnes. Els senyals més comuns que els vostres fills poden tenir problemes als ulls inclouen:

 1. Maldecaps en forma regular
 2. Fregament constant dels ulls
 3. Aclucament d’ulls
 4. Cobertura d’un ull per a veure més clar
 5. Evita llegir
 6. Negar-se a participar en jocs visuals
 7. Període d’atenció curt
 8. Gir asimètric de l’ull
 9. Posar-se llibres prop de la cara per a distingir paraules i imatges.
 10. Visió doble
 11. Cap girant de costat a costat en loc de fer-ho els ulls

Procediment:

Proves realitzades per oftalmòlegs pediàtrics. Els oftalmòlegs que tracten amb nens utilitzen mètodes diferents als utilitzats per aquells l’enfocament principal dels quals són els adults. També es requereixen certes habilitats altament desenvolupades perquè els seus fills es quedin quiets i cooperin amb les proves, habilitats en les quals el seu oftalmòleg pediàtric està ben informat. Algunes de les proves que fan els oftalmòlegs de la COP que s’especialitzen en nens inclouen:

 • La dilatació és una part integral de l’avaluació de la resistència de les ulleres que necessita un nen. Es requereix un mesurament objectiu perquè el seu fill es posi les ulleres adequades una vegada que s’hagi determinat que necessita lents correctius
 • La biomicroscopía significa mirar l’ull del seu fill amb un microscopi
 • Els exàmens de mobilitat determinen la quantitat de cirurgia o entrenament d’adaptació necessaris quan el seu fill té un ull vague
 • Proves per a controlar malalties coexistents que afecten la vista

Tractaments:

 1. Ungüents tòpics per a tractar infeccions oculars
 2. Teràpies per a alleujar els conductes llagrimalls bloquejats o la inflamació
 3. Prescriure medicaments en dosis apropiades per a nens, com a antivirals, antibiòtics i esteroides
 4. Proporcionar-li i ensenyar-li com usar els pegats per a tractar algunes afeccions
 5. Cirurgia dels músculs dels ulls
 6. Sondes quirúrgiques i reg

Seguiment i resultats

Els nens que reben atenció ocular adequada des d’una edat primerenca tenen moltes més possibilitats d’aprendre i desenvolupar-se el millor que puguin, sense importar quin nivell de visió tinguin. Un oftalmòleg pediàtric atent i compromès pot marcar la diferència en el futur del vostre fill. Per a assegurar-se que certes malalties oculars es tracten adequadament amb la quantitat adequada d’intervenció, confiï en l’experiència d’un oftalmòleg pediàtric.

Fins i tot quan el seu fill té un trastorn ocular irreversible, en treballar amb un especialista, pot estar segur que té els dispositius d’assistència adequats, l’atenció de seguiment i l’accés als últims tractaments. I com a pare d’un nen amb problemes oculars, pot estar segur que compta amb la informació més actualitzada i precisa d’aquest mateix especialista

PREGUNTES FREQÜENTS SOBRE LA OFTALMOLOGIA PEDIÀTRICA

Per què un nen necessita ulleres?

Els nens poden necessitar ulleres per diversos motius, alguns dels quals són diferents dels adults. Com que el sistema de visió infantil està creixent i es desenvolupa, especialment durant els primers 5-6 anys de vida, les ulleres poden tenir un paper important en assegurar el desenvolupament normal de la visió.

Un oftalmòleg pot detectar la necessitat de tenir ulleres mitjançant un examen ocular complet. Normalment, els alumnes es dilaten per relaxar els músculs, de manera que es pot obtenir un mesurament precís. Mitjançant l’ús d’un instrument especial, anomenat retinoscopi, el metge pot arribar a una recepta precisa. L’oftalmòleg aconsellarà als pares si hi ha necessitat d’ulleres o si es pot controlar la condició.

Què ha de fer si el meu fill/a té una lesió ocular?

Si hi ha una lesió química, el reg immediat amb aigua és crític. Renteu els ulls i la cara amb qualsevol font d’aigua disponible durant almenys 10-15 minuts. Seguiment immediat amb un viatge a la sala d’urgències o al oftalmòleg.

Si un objecte punxant ha penetrat a l’ull no el traieu, aneu a urgències el més aviat possible. Un oftalmòleg ha de examinar altres ferides contundents o agudes, ja que la gravetat de la lesió pot no aparèixer fàcilment

Què és l’estrabisme i com de freqüent és?

L’estrabisme és qualsevol desajustament dels ulls. S’estima que el 4% de la població té estrabisme.

Què causa l’estrabisme?

La majoria dels estrabismes són el resultat d’una anormalitat del control neuromuscular (incloent el cervell) del moviment ocular mal entès. Menys freqüentment, un problema amb el múscul de l’ull real provoca estrabisme.

Com es tracta l’estrabisme?

L’objectiu del tractament d’estrabisme és millorar l’alineació dels ulls que permeti treballar millor junts (visió binocular). El tractament pot implicar ulleres, exercicis oculars, prisma i / o cirurgia muscular dels ulls. Els problemes relacionats amb l’estrabisme (incloent ambliopia, ptosi i cataracta) solen tractar-se abans de la cirurgia del múscul ocular.

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la