El lacrimal

El lacrimal, sistema lacrimal o “aparell lacrimal”, és el conjunt d’estructures que s’encarreguen de la producció, distribució en la superfície ocular i eliminació o drenatge de la llàgrima. El correcte equilibri entre aquestes tres funcions permetrà mantenir la conjuntiva i la còrnia en perfecte estat de salut.

La llàgrima compleix una funció essencial en el manteniment d’una superfície ocular sana. Les capes més superficials de la còrnia i la conjuntiva requereixen estar constantment banyades per aquest fluid i els seus nutrients. Un ull sa està cobert per una fina capa de llàgrima, l’anomenada pel·lícula lacrimal, que es manté estable entre parpelleig i parpelleig. D’aquesta manera s’aconsegueixen els dos objectius fonamentals de la llàgrima, mantenir aquests teixits sans i aportar qualitat visual.

Tenir el lacrimal sa ens garanteix la idònia producció, distribució i eliminació de llàgrimes en cada cas. D’aquesta manera evitarem molts dels trastorns i malalties oculars que veurem més endavant.

Composició i estructura del lacrimal

El lacrimal està compost per dos sistemes fisiològics que són el secretor i l’excretor. Aquests sistemes són els encarregats de produir, distribuir i eliminar les llàgrimes.
La funció de les llàgrimes és la de netejar, nodrir, oxigenar i hidratar els nostres ulls.

Lacrimal secretor

També anomenat glàndula lacrimal, és on es produeix i secreta la llàgrima cap a la superfície dels nostres ulls a través dels conductes lacrimals. Està situat damunt de la parpella dins la fossa lacrimal. La seva funció és la d’aportar major o menor quantitat de llàgrimes en funció dels estímuls que reben els nostres ulls en cada moment.

Lacrimal excretor

És el sistema encarregat del drenatge i eliminació de l’excés de llàgrimes en els nostres ulls. Una vegada que les llàgrimes han complert la seva funció es drenen conduint-les cap a les fosses nasals. Per aquest motiu solem moquejar quan plorem.

A la seva vegada, està format per quatre subsistemes:

  1. Punts lacrimals: un superior més un inferior. Són uns petits orificis situats al principi dels canalicles. Podem apreciar-los a simple vista si mirem els extrems interns dels ulls. Tenen la funció de recollir les llàgrimes com si fossin el punt de desembossament.
  2. Canalicles lacrimals: un superior més un inferior. Són els conductes pels quals circulen les llàgrimes després de la seva col·lecció a través dels punts lacrimals.
  3. Sac lacrimal: és una bossa situada entre l’ull i el nas. la qual presenta una forma ovalada d’entre 12 i 15 mm de longitud. Està connectat als canals lacrimals. Té la funció d’emmagatzemar l’excés de llàgrimes a drenar.
  4. Canals lacrimonasals: són els conductes que connecten el sac lacrimal amb les fosses nasals. Tenen la funció de traslladar les llàgrimes excretades fins a la cavitat nasal per a la seva posterior evacuació del cos a través del nas.

Problemes del sistema lacrimal

Qualsevol anomalia o alteració del sistema lacrimal pot produir-nos des de lleus molèsties a importants problemes i malalties oculars.

Com anem intuint, la salut del lacrimal és fonamental ja que es tracta d’un mecanisme d’humidificació de l’ull i de protecció davant possibles danys externs. Tan important és que les llàgrimes es produeixin i distribueixin de manera normal, com el seu drenatge per a poder ser reemplaçades per altres noves.

Els problemes més freqüents que es donen en l’aparell lacrimal són malformacions dels canalicles i del sac lacrimal, tumors, anomalies congènites, inflamació de la glàndula lacrimal i obstruccions dels punts lacrimals.
Qualsevol alteració del sistema lacrimal comportarà segur una producció i drenatge anòmal de les nostres llàgrimes.

Malalties oculars derivades del sistema lacrimal

Ull sec

La síndrome de l’ull sec  ve provocat per la generació insuficient de llàgrimes o per l’evaporació anòmala d’aquestes; llavors parlarem d’ull sec evaporatiu. També pot produir-se si la llàgrima no té la qualitat necessària per a complir totes les seves funcions.

Els principals símptomes de la síndrome de l’ull sec són: sensació de burxada, cremor o picor en els ulls, mucositat viscosa en els ulls o al seu voltant, major sensibilitat a la llum, enrogiment dels ulls, dificultat per a utilitzar lents de contacte, dificultat per conduir a la nit, visió borrosa o fatiga ocular.

Els factors de risc venen determinats per: l’edat sent major de 50 anys, el sexe sent dona i a causa dels canvis hormonals, portar una dieta baixa en vitamina A, les infeccions oculars, l’ús de lents de contacte.

La seva prevenció i tractament passa per humitejar l’aire, no fixar els ulls en pantalles durant molt de temps, parpellejar sovint, tancar els ulls uns moments, no fumar i evitar el fum, emprar llàgrimes artificials de qualitat.

Ull plorós

Ocorre quan es produeix un excés de llàgrima i el seu volum supera la capacitat de drenatge. Normalment es produeix per una obstrucció de qualsevol punt del lacrimal excretor. També per traumatismes, al·lèrgies, agents irritants, o com a resposta a la síndrome de l’ull sec.

També anomenat epífora, els seus símptomes poden anar des de la sensació de tenir l’ull mullat, amb caiguda ocasional d’alguna llàgrima, fins al desbordament o llagrimeig constant sobre la galta. També provoca visió borrosa, inflamació, irritació laxitud i caiguda de les parpelles i enrogiment de l’escleròtica; que és la part blanca del globus ocular.

La seva prevenció i tractament haurà de determinar-se després d’una revisió oftalmològica completa  ja que serà totalment diferent si ve provocat per una al·lèrgia que tractarem tòpicament o si ho causa una malformació o obstrucció caldrà recórrer a una cirurgia.

Dacriocistitis

És la inflamació del sac lacrimal. Sol donar-se a conseqüència de la retenció excessiva de la llàgrima derivant en una infecció aguda. En aquest cas podem tenir dolor palpebral, malestar, inflamació i febre. La inflamació crònica del sac lacrimal produeix llagrimeig abundant.

El tractament a aquest trastorn pot anar des de tractar-lo amb antiinflamatoris, antibiòtics i analgèsics per eliminar la infecció i el dolor, fins a una intervenció quirúrgica, si la dacriocistitis es cronifica, per a crear un nou conducte.

Hi ha altres malalties de les parpelles com la blefaritis, el calazi, el mussol, el xantelasma i l’edema al·lèrgic agut que poden afectar el sistema lacrimal i que conseqüentment influeixen directament en la correcta secreció i excreció de les llàgrimes.

Com sempre, la millor solució és la prevenció
D’aquí la importància de realitzar cada any una revisió ocular completa
Us esperem!

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la