L’embaràs empitjora la visió

Estar embarassada sol ser meravellós perquè alberguem una futura vida: la de la nostra filla o fill. També provoca moltes alteracions en el nostre organisme. Canvis en el nostre ànim i humor, el cos que creix, major sensibilitat en la pell, les hormones es revolucionen…
I hi ha casos en els quals l’embaràs empitjora la visió.

A la nostra clínica acudeixen dones amb problemes de visió durant l’embaràs que abans del mateix no percebien. Això és real i no és fruit de la seva imaginació. En molts casos els canvis hormonals que experimentem durant l’embaràs provoquen problemes de visió pel que podem concloure que l’embaràs empitjora la visió. Aquests problemes solen desaparèixer després del part i la visió es recupera sense cap dificultat. Cas que aquesta recuperació no es produeixi, hem d’acudir ràpidament a la clínica per fer-nos una revisió oftalmològica completa  i descartar qualsevol patologia subjacent.

Molèsties i canvis durant l’embaràs

La majoria de les molèsties i els canvis físics durant l’embaràs estan relacionats amb les alteracions hormonals que es produeixen. Els més comuns i de major afectació són:

Nàusees i vòmits

Són freqüents sobretot especial als matins. Els originen les altes concentracions d’estrògens i de gonadotropina coriònica humana, dues hormones que ajuden a mantenir la gestació. Hi ha vegades que per la persistència excessiva d’aquestes nàusees i vòmits es produeix deshidratació. I en alguna ocasió s’arriba a la Hiperemesi gravídica un trastorn sever que es presenta en el 2% dels embarassos i que cal controlar mèdicament.
No hi ha cap fàrmac especialment dissenyat per a alleujar les nàusees de l’embaràs. Així i tot, les nàusees i els vòmits es poden alleujar menjant petites porcions abans de tenir gana, consumint aliments tous tipus pastura, arròs i brous. També menjant galetes salades i prenent begudes carbonatades.

Cremor d’estómac

Pot donar-se un reflux continuat del contingut de l’estómac a l’esòfag el que provoca la cremor d’estómac. Sol produir-se perquè els aliments deglutits estan en l’estómac més temps de l’habitual i perquè l’esfínter tendeix a relaxar-se habilitant l’esmentat reflux.
Per a alleujar-ho podem prendre antiàcids líquids que no continguin bicarbonat sòdic. També ajudarà si prescindim de la cafeïna, l’alcohol, el tabac i l’aspirina. A nivell alimentari és convenient ingerir menors quantitats en els menjars. També deixar passar unes hores entre els menjars i l’hora de ficar-se al llit.

Retenció de líquids

Diem edemes en l’embaràs a l’acumulació de líquid en els teixits de les embarassades. Solen produir-se sobre el tercer trimestre d’embaràs i donen sensació de pesadesa, fatiga i inflor de cames i turmells. Es produeixen per l’alliberament de substàncies maternes, fetals i placentàries. També poden deure’s a la compressió que exerceix l’úter sobre els vasos sanguinis, es dificulta el retorn venós de les extremitats inferiors al cor el que significa extravasació de líquids fora de la circulació i que es quedin acumulats en els teixits.
Per a alleujar-ho, poc podem fer a nivell alimentari ja que no podem ni hem de deixar d’ingerir líquids, sent els líquids ingerits els que menor acumulació produeixen. És recomanable utilitzar roba folgada, no passar calor, no guanyar molt de pes i no estar moltes hores seguides dempeus.

Sent aquestes les afeccions més usuals, hi ha unes altres que poden ser més molestes i perilloses. Entre elles destaquem la Preeclamsia. És la pressió arterial alta i signes de mal en fetge o ronyons que es dona després de la setmana 20 d’embaràs. Té un índex d’incidència d’entre el 3% i el 7% dels embarassos i es desconeix la causa exacta que la provoca. Si no es tracta, la preeclampsia pot comportar greus complicacions, fins i tot mortals, tant per a la mare com per al bebè.

L’embaràs empitjora la visió

Doncs sí, podem afirmar categòricament que l’embaràs empitjora la visió. És un fet contrastat i passatger que té la seva fi als pocs dies del part. Les afeccions provocades durant l’embaràs solen ser reversibles. Les principals afeccions són:

Ull sec

Es produeix per la disminució de llàgrima a causa dels canvis hormonals i a la retenció de líquids el que produeix sequedat ocular, en moltes ocasions severa. En aquest cas es recomana seguir el mateix tractament que apliquem en la síndrome de l’ull sec especialment en l’aplicació de llàgrimes artificials. Si acudim a l’oftalmòleg o a la farmàcia cal avisar que estem embarassades perquè la composició de les llàgrimes que ens donin sigui compatible amb la gestació i amb altres medicaments que puguem estar prenent.

Visió borrosa

També sol produir-se pels propis canvis hormonals i per la retenció de líquids. La còrnia i el cristal·lí poden modificar la seva curvatura o fins i tot sofrir petits edemes; això farà que no vegem nítidament. La visió borrosa és un dels trastorns oculars més comuns en la gestació i desapareix després del part.
En el cas d’embarassades amb hipermetropia poden experimentar la Síndrome d’insuficiència d’acomodació transitòria que dificultarà la visió llunyana i la lectura. Aquesta síndrome pot ser present fins al final del període de lactància.

Retinopatia

Una dona embarassada que pateixi diabetis té possibilitats de desenvolupar una retinopatia. És una afecció dels vasos sanguinis de la retina que pot derivar en diferents afeccions. Estadísticament, fins al 30% de les dones diabètiques desenvolupen una retinopatia durant l’embaràs.

Augment de miopia

De produir-se, serà a partir de la setmana 32 d’embaràs. Una vegada més ve provocada per les afeccions que la còrnia i el cristal·lí pateixen a causa de la retenció de líquids. El 10% de les dones embarassades miops solen tenir un increment d’entre mitja i una diòptria durant l’embaràs. Encara que en la majoria dels casos la vista perduda es recupera després del part, en un 20% dels casos es manté l’augment de diòptries.

Com hem esmentat tots aquests trastorns són passatgers i provoquen més incomoditat que perill representen. Així i tot, és més que recomanable acudir a l’oftalmòleg ja que poden estar derivats per altres malalties que sí que impliquen perill com la Diabetis gestacional, l’Anèmia, la Pressió arterial baixa, la Deshidratació o la temuda Preeclamsia.

Es pot operar la vista durant l’embaràs?

Categòricament, no. Com hem vist el cos i els ulls de les dones embarassades estan subjectes a canvis hormonals, de pressió, a retenció de líquids i tot això afecta a l’estructura ocular i a la seva funció. No es pot fer una cirurgia refractiva durant l’embaràs ja que hi ha canvis i afeccions que donen lectures anòmales, passatgeres i normalment reversibles per si soles una vegada s’ha produït el part. Cal esperar que la mamà recuperi l’estat que tenia abans de quedar-se embarassada per a fer tots els mesuraments necessaris i poder garantir l’èxit de la intervenció.

Al menor signe de canvis de visió veniu a veure’ns, us farem una revisió completa i us aconsellarem segons el cas per a la vostra total tranquil·litat
I per descomptat, ens alegrarem, i molt, del vostre estat!

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la