Causes de l’empitjorament de la visió

Les causes de l’empitjorament de la visió són moltes i variades. Des de l’edat fins a la mala alimentació, existeixen diverses causes que contribueixen a la pèrdua de la visió

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), al voltant de 2.2 bilions de persones en el món tenen algun tipus de discapacitat visual o ceguesa, la qual cosa equival a més del 25% de la població mundial. A més, s’estima que més de mil milions de persones a tot el món tenen discapacitat visual que podria haver-se evitat o que encara no ha estat tractada.

Les causes més comunes de discapacitat visual inclouen malalties oculars com la cataracta, la degeneració macular i el glaucoma, així com errors de refracció com la miopia, la hipermetropía i l’astigmatisme. És important destacar que moltes formes de discapacitat visual es poden prevenir fent una revisió oftalmològica completa  anual o tractar-les amb un diagnòstic i tractament adequats.

En aquest article, explorarem algunes de les principals causes de l’empitjorament de la visió i les solucions per a prevenir o tractar els problemes derivats

Causes de l’empitjorament de la visió

Edat. A mesura que envellim, els nostres ulls experimenten canvis naturals que poden afectar la nostra visió. Les cèl·lules que els componen es van degradant, com les de la resta del nostre organisme, i comencen a fallar en major o menor mesura. Les malalties o afeccions oculars més comunes que es donen a conseqüència del nostre envelliment, són la degeneració macular associada a l’edat, les cataractes  i la presbícia o vista cansada. El temut glaucoma, la miopia degenerativa i la malaltia de Stargardt serien altres afeccions que poden agreujar-se amb l’edat si no es controlen.

Malalties oculars. Existeixen moltes malalties oculars que poden afectar la visió, com la degeneració macular relacionada amb l’edat, el glaucoma, la cataracta, la retinopatia diabètica, entre altres. És important detectar i tractar aquestes malalties a temps per a evitar que empitjorin. Algunes d’elles són molt perilloses ja que cursen sense avisar ni presentar cap símptoma en els seus primers estats i solen ser causa de ceguesa. La majoria d’elles, si es detecten a temps i es tracten degudament, queden cronificades sense representar major risc de ceguesa.

Malalties subjacents. Hi ha malalties que no són pròpiament del nostre sistema ocular que intervenen i provoquen pèrdua de visió. Per exemple, les persones que sofreixen diabetis poden sofrir retinopatia diabètica que és una malaltia ocular que no presenta simptomatologia. Aquesta malaltia és progressiva i afecta a tots dos ulls amb el que es corre un gran risc de sofrir ceguesa total.

Causes genètiques. Són diverses les malalties oculars que poden tenir un origen genètic. La degeneració macular, la retinosis pigmentària, malalties del nervi òptic són les més comunes. L’albinisme afecta la producció de melanina en el cos, la qual cosa pot provocar problemes de visió, com a fotofòbia i nistagme, que són els moviments ràpids i involuntaris dels ulls. Cal comentar que no totes les persones que heretin els gens associats a aquestes malalties necessàriament presentaran símptomes.

Lesions oculars. Les lesions oculars, com el trauma o les lesions esportives, poden danyar l’ull i afectar la visió. És important no fregar-se els ulls en cas de lesió i acudir immediatament a un oftalmòleg perquè vegi l’abast de la lesió i prescrigui el tractament adequat. Òbviament es recomana l’ús d’ulleres protectores en el cas de professions o activitats amb el risc de trauma ocular.

Ús excessiu de dispositius electrònics. L’ús perllongatde dispositius electrònics com a telèfons mòbils, tauletes i ordinadors causa fatiga ocular i ull sec  . Avui dia, ja és una de les principals causes de l’empitjorament de la visió. Es recomana emprar llàgrima artificial per a lubrificar els nostres ulls i planificar descansos d’uns dos minuts en els quals haurem de desviar la nostra mirada cap a un punt llunyà.

Mala alimentació. La falta de nutrients essencials per a la salut ocular, com les vitamines A i E, poden afectar la visió. Una dieta equilibrada i rica en aliments saludables pot ajudar a prevenir l’empitjorament de la visió. Altres nutrients essencials per a la nostra bona visió són la luteïna, la zeaxantina i els àcids grassos omega-3 i omega-6. Entre les substàncies que més perjudiquen els nostres ulls trobem els greixos saturats i el sucre. En el nostre article alimentació i visió  trobareu tot el que necessiteu saber sobre aquest tema.

Alcoholisme. L’alcohol és una droga psicoactiva amb molts efectes secundaris sobre el nostre organisme. Té uns efectes duríssims sobre la nostra salut. Sobre els nostres ulls i visió, causa estralls a curt, mitjà i llarg termini. Podeu veure les afectacions de l’alcohol en aquest article

Tabac. És una altra substància que ens perjudica molt, legal i plenament acceptada en la nostra societat. Fumar danya la vista de manera molt semblant al que passa en les primeres etapes del glaucoma. Trobareu l’afectació del tabac sobre la nostra visió en aquest article

Factors ambientals. Els canvis bruscos i continuats de temperatura; els canvis de pressió i altres factors influeixen en la degradació del nostre sistema ocular. El que més afecta i perjudica és l’exposició prolongada al sol ja que potencia l’envelliment ocular, crema superficialment la còrnia i destrossa cons i bastons. Al nostre país l’estiu és un enemic dels nostres ulls  i no hauríem de sortir de casa sense ulleres de sol.

Canvis hormonals. Alguns canvis hormonals com els que ocorren durant l’embaràs afecten la nostra visió. El 10% de les dones embarassades que pateixen miopia solen tenir un increment d’entre mitja i una diòptria durant l’embaràs. Altres afeccions seran l’ull sec, visió borrosa i retinopaties.

Prevenir o tractar l’empitjorament de la visió

Així com les causes de l’empitjorament de la visió són de diferent índole i procedència; també ho seran la seva prevenció i tractament. Hi ha una sèrie d’accions que ens ajudaran a cuidar el nostre sistema de visió.

  • Revisions regulars amb l’oftalmòleg. Visitar a l’oftalmòleg regularment pot ajudar a detectar qualsevol problema ocular a temps i tractar-lo adequadament. Sobretot, en aquelles afeccions que cursen sense presentar símptomes. La revisió oftalmològica completa caldria fer-la cada any.
  • Dieta saludable. Una dieta equilibrada i rica en aliments saludables com a fruites, verdures i peix pot ajudar a prevenir l’empitjorament de la visió. Evitar alcohol i tabac serà altament beneficiós.
  • Ús adequat de dispositius electrònics. És important prendre descansos regulars mentre s’utilitza dispositius electrònics i evitar usar-los en condicions de poca llum.
  • Ulleres o lents de contacte. Elements imprescindibles que ajuden a veure correctament però que no corregeixen la nostra visió. En aquest cas és bàsic verificar anualment que portem la graduació correcta.
  • Protecció ocular. Usar ulleres de sol i protecció ocular adequades durant activitats esportives i laborals ajuda a prevenir lesions oculars.
  • Cirurgia ocular. Hi ha malalties que podem erradicar amb cirurgia ja sigui modificant l’angle de refracció de la llum en la nostra còrnia amb làser o substituint un cristal·lí envellit o danyat per lents intraoculars. En moltes ocasions, erradicant definitivament una afecció ens assegurem de no tenir una de nova en el futur. Per exemple, si ens operem de presbícia o vista cansada mai patirem cataractes.

 

En conclusió, l’empitjorament de la visió pot ser causat per una varietat de factors, des de l’edat fins a la mala alimentació. És important prendre mesures preventives per a protegir la salut ocular, com visitar regularment a l’oftalmòleg, tenir una dieta saludable i equilibrada, usar dispositius electrònics adequadament i protegir els ulls durant les nostres activitats.

El pas definitiu en la correcció de la visió són les intervencions quirúrgiques mitjançant làser o implantació de lents intraoculars

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la