Alimentació i visió

Una bona nutrició aporta molts beneficis al nostre organisme, alhora que evita o endarrereix moltes malalties. Els nostres ulls també són sensibles a què mengem i bevem. Hi ha una relació directa entre alimentació i visió

Tots hem sentit allò de: “Menja pastanaga que és bona pels ulls! Has vist alguna vegada un conill amb ulleres?” Més enllà de la broma infantil que ens repetien sovint quan érem petits, podem afirmar que hi ha productes que, quan els ingerim, tenen una repercussió directa sobre els nostres ulls i sobre la nostra visió. Acostuma a ser una repercussió a mig i llarg termini pel que cal anar amb compte i ser molt conscients del que prenem.

Els nostres ulls són un dels òrgans que més impulsos nerviosos reben i amb molts vasos sanguinis en la seva formació. Una de les conseqüències d’aquesta morfologia, és que pot afectar-los alteracions que es produeixin en altres llocs distants del nostre organisme. Una mala alimentació pot ser el detonant de patologies oculars que segur influiran en la nostra visió, tant a nivell quantitatiu com qualitatiu. Alimentació i visió estan directament relacionades.

Malalties oculars i alimentació

La retina i la màcula són enormement susceptibles a l’estrès oxidatiu, o envelliment, per tres grans motius:

  1. Son zones que reben gran quantitat de rajos infrarojos i ultraviolats com a conseqüència de la gran exposició dels ulls a la llum
  2. La seva activitat metabòlica és molt alta ja que son zones de gran vascularització.
  3. Contenen gran quantitat d’àcids grassos poliinsaturats (AGP)


Les malalties oculars més influïdes per la nostra alimentació també són les que més sovint produeixen ceguesa
. Al damunt n’hi alguna que cursa sense avisar, és a dir, que no presenta cap simptomatologia fins que la malaltia ocular està força avançada.

Degeneració Macular associada a l’edat

La degeneració macular associada a l’edat (DMAE)  és la principal causa de pèrdua de la visió en persones de més de 60 anys i succeeix pel deteriorament continuat de la màcula; que és la part central de la retina. Es produeix un punt cec o distorsió de la visió central.

Cataractes

Les cataractes són la principal causa de ceguesa a nivell mundial i afecten a més del 50% dels majors de 65 anys. Es produeixen per la pèrdua de transparència del cristal·lí. Afortunadament amb les cirurgies de cataractes podem substituir el cristal·lí per lents intraoculars i recuperar la visió.

Retinopatia diabètica

La retinopatía diabètica ocorre quan la diabetis fa malbé els petits vasos sanguinis de la retina que, com hem dit, és una de les zones del cos més vascularitzades. Esdevé una de les causes principals de ceguesa. Un 2% dels pacients diabètics acaben amb ceguesa total i un 80% de qui pateixi diabetis presentarà algun grau de retinopatia diabètica.

Ull sec

La síndrome d’ull sec es produeix quan l’ull no genera suficient llàgrima o quan la seva evaporació és anòmalament ràpida. També es pot donar en casos de llàgrima amb poca qualitat.

 

 

Alimentació i visió

El que realment influeix sobre el nostre organisme i sobre els nostres ulls són les diferents substancies químiques i les vitamines que contenen els productes que ingerim. Hi ha aliments que, com passa amb la resta dels nostres òrgans, ajuden a mantenir els ulls sans i a endarrerir el seu envelliment.

Cal ser plenament conscients que les influencies positives o negatives de la nostra nutrició les notarem a mig i llarg termini pel que la prevenció és fonamental per a la nostra salut en general i la dels nostres ulls en particular. Actuar conscientment quan som joves ens facilitarà un envelliment òptim.

Luteïna

La luteïna és un tipus de pigment orgànic groguenc anomenat carotenoide. Està relacionada amb el beta carotè i la vitamina A. Popularment se l’anomena “la vitamina de l’ull“. La luteïna és un dels dos principals carotenoides que trobem a la nostra màcula i retina. Protegeix els nostres ulls dels estralls dels rajos solars actuant com un filtre natural. La concentració d’aquest pigment als nostres ulls tendeix a disminuir amb l’edat.

S’empra en tractaments de diabetis severa i forma part de la prevenció d’alguns tipus de càncer. També és un gran antioxidant que acaba amb molts radicals lliures que influeixen molt negativament en altres funcions del nostre organisme.

Els aliments rics en luteïna inclouen rovells d’ou, espinacs, col arrissada, blat de moro, pebrot taronja, kiwi, raïm, mango, papaia, taronges, meló, peres, pruna seca carabassó, carabassa i, per damunt de tots, la pastanaga.

Zeaxantina

La zeaxantina és un altre carotenoide que trobem a la nostra retina, sent el component que més domina a la màcula. És un pigment que, com la luteïna, funciona com a protector de la retina contra els rajos ultraviolats que arriben als nostres ulls.
També actuà impedint algunes reaccions químiques que formen radicals lliures. Aquests radicals lliures son tremendament nocius pels teixits tous de l’organisme i sobretot pels que formen part del globus ocular.

Els aliments rics en zeaxantina són el blat de moro, les nectarines, les taronges, la papaia, els créixens, la xicoira, els espinacs, les bledes, l’api, les mongetes verdes, el pebrot verd, el rovell d’ou i el blat de moro.

>> Val a dir que en el cas de la incorporació a l’organisme de la luteïna i la zeaxantina és millor ingerir els aliments cuinats en lloc de crus <<

Omega-3 i Omega-6

Una de les funcions dels àcids grassos és la de mantenir la funció ocular ja que són molt importants en el tractament de la sequedat ocular. També redueixen força el risc de patir la temuda retinopatia diabètica.

Els podem trobar principalment en el peix blau com salmó, tonyina, verat, truita, bonic, rèmol. També en Llavors de lli, oli de llinosa, nous, soia i oli de soia, llavors de xia i en verdures de fulla verda.

Vitamina A

La vitamina A juga un paper molt important en la visió ja que és imprescindible per a la producció del pigment que consumeixen els fotoreceptors encarregats de la visió quan està fosc. Uns nivells baixos de vitamina A en el nostre organisme en duran a patir ceguesa nocturna. Té un paper destacat en la producció de la llàgrima i la seva distribució.

Sense vitamina A es produeixen úlceres corneals que, en cicatritzar, poden causar ceguera permanent. S’estima que entre 250.000 i 500.000 nens queden cecs cada any degut a una deficiència de vitamina A.

Els aliments amb major concentració de vitamina A son la carn de vedella, de pollastre i de gall d’indi, llet, mantega, formatges, ous, peix i marisc, meló albercoc i mango, les llegums.

Vitamina E

La vitamina E interactua en el teixit de la retina i de l’epiteli pigmentari retinià optimitzant la protecció del teixit ocular i del seu funcionament.

Els aliments que més vitamina E contenen son els olis de gira-sol i el d’ametlles (el d’oli en té poca), ametlles, avellanes, pinyons, cacauets, festucs, angules, anguiles, congre, sardina, salmó, alvocats, espinacs, espàrrecs i el brocoli.

Altres substancies que es recomana ingerir per mantenir una bona salut ocular i general són les que duguin vitamina C per la seva funció antioxidant i les que duguin zinc, per la seva capacitat vehiculadora de vitamines.

La font principal de vitamina C són els cítrics, el pebrot vermell, el kiwi, el meló, les maduixes, el mango i el préssec, el bròcoli, les cols de brussel·les i la coliflor.
El zinc el trobem en la carn vermella, les nous, els llegums i els ous.

 

Substàncies que perjudiquen la visió

Si és important ingerir tot allò que ens fa més saludables i que ens habilita a envellir d’una forma harmònica, més important és evitar menjars, begudes i altres substàncies que perjudiquen la nostra salut i la nostra visió.

  • Alcohol: l’alcohol és una droga psicoactiva amb molts efectes secundaris sobre el nostre organisme. Té uns efectes duríssims sobre la nostra salut. Sobre els nostres ulls i visió, causa estralls a curt, mig i llarg termini. Podeu veure les afectacions de l’alcohol en aquest article.
  • Tabac: és una altra substància que ens perjudica molt, legal i plenament acceptada en la nostra societat. Fumar danya la vista de manera molt semblant al que passa en les primeres etapes del glaucoma, una condició que causa dany progressiu del nervi òptic i que és la segona causa de la ceguesa al món. Trobareu l’afectació del tabac sobre la nostra visió en aquest article.
  • Greixos saturats: taponen arteries i vasos vasculars. La seva afectació sobre els ulls és molt alta ja que, com hem anat dient, els ulls son un dels òrgans del cos amb major vascularització.
  • Sucre: afavoreix el transport de greixos i alcohol. Afecta directament a qui pateix diabetis afavorint el desenvolupament de la retinopatia diabètica.

 

Alimentació i visió esdevenen tot un binomi. Per sort vivim en un territori privilegiat pel que només ens caldria seguir la dieta mediterrània per tenir un bon envelliment i la millor conservació de la nostra visió

 

 

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la