Revisió oftalmològica

La revisió oftalmològica, o el que és el mateix, l’anàlisi de les diferents estructures dels globus oculars, és fonamental per garantir la salut dels nostres ulls.
També esdevé la única via per descobrir malalties i patologies que cursen sense cap símptoma i que son de difícil detecció

 

Perquè fer-se la revisió oftalmològica?

Hi ha molts i sòlids motius per fer-nos una bona revisió oftalmològica complerta quan toca. Tots tenim clar que només tenim dos ulls i que son una de les parts del nostre organisme més exposades.. Cal tenir-ne molta cura ja que, malauradament, si ens quedem cecs encara no podem fer transplantament d’ulls com podem fer-los amb ronyons, cors, genolls o malucs. Tenim dos ulls i ens han de durar tota la vida.

  • Per prevenció ja que hi ha factors genètics o grups de risc en els que les persones som més propenses a desenvolupar malalties oculars, algunes molt severes que poden derivar en ceguera.
  • Per detecció de qualsevol anomalia que tinguem, sobretot les que no presenten simptomatologia. Hi ha malalties que quan qui la pateix se n’adona de que hi ha quelcom que no va bé, ja és massa tard perquè no tenen cura.
  • Per tractament de patologies oculars que puguem patir. Algunes de les mateixes, sobretot en cas d’infants podrem corregir-les i erradicar-les. D’altres podrem monitoritzar-les, controlar-les i evitar el seu major creixement.
  • Per interrelació amb altres òrgans i funcions dels nostre cos. Per exemple, tenir els vasos sanguinis en la retina malmesos pot ser un indicador de la mala salut dels vasos sanguinis en tot el cos. Els canvis en color o irrigació sanguínia als nostres ulls podem ser indicadors d’altres malalties com la diabetis, la hipertensió i la hipercolesterolèmia.
  • Per la nostra tranquil·litat. Res millor que anar al metge i que ens digui que no hi ha cap problema. I si hi ha un problema, res millor que posar-hi solució.

 

Quan fer-se la revisió oftalmològica?

És molt i molt convenient fer-se una revisió oftalmològica o revisió ocular una vegada a l’any. Més enllà del control de la nostra visió, hi ha malalties, com el Glaucoma o la Degeneració Macular associada a l’edat que són pròpies de l’envelliment o de grups de risc i cal detectar-les el més aviat possible.

 

Revisió oftalmològica en nadons i infants

La primera revisió oftalmològica en nens i nenes es fa a les primeres setmanes del seu naixement per  descartar qualsevol patologia congènita o no que pugui patir.

Sobre els 4 anys l’oftalmòleg farà una segona revisió per definir la seva salut ocular i agudesa de la visió. L’oftalmologia pediàtrica  és l’especialitat que tracta les dolències visuals infantils; hi ha malalties o trastorns oculars que els afecten particularment.

Dels 4 als 12 anys cal fer revisions oculars cada dos anys. Es descartaran o tractaran problemes refractius com la miopia, astigmatisme o hipermetropia que afecten negativament la seva visió. També altres com l’estrabisme o l’ull gandul. Aquests problemes tenen moltes derivades més enllà de la baixa agudesa visual com pot ser mals de cap, problemes posturals, baix rendiment escolar, entre altres.

Esmentar que nens i nenes continuen desenvolupant vies neurològiques des dels seus cervells que afecten la visió fins als 12 anys

 

Revisió ocular en adults

Normalment, i si no hi ha cap afectació, a partir dels 12 anys les estructures oculars ja han madurat.

Entre els 12 i els 40 anys és convenient visitar a l’oftalmòleg i fer una bona revisió ocular cada dos anys, si no hi ha un signe d’alarma abans. Controlarem la salut dels nostres ulls i la seva agudesa visual.

Entre els 40 i 60 anys cal fer la revisió oftalmològica cada any, on farem un control complert. Pararem especial atenció a les possibles variacions de la pressió intraocular que puguin provocar glaucoma i a altres patologies que poden ser asimptomàtiques i passar desapercebudes. En aquesta franja d’edat podem sofrir afeccions als ulls que derivin del propi envelliment, de malalties que puguem patir com la diabetis, de la nostra predisposició genètica o dels nostres hàbits i alimentació 

A partir dels 60 anys, ens hem de fer una revisió oftalmològica cada any. Descartarem o detectarem i tractarem malalties pròpies de l’edat com les cataractes , el glaucoma i problemes de retina com la degeneració macular associada a l’edat.

 

Què inclou una revisió oftalmològica?

Les revisions oftalmològiques que fem venen determinades pels vostres antecedents, la vostra necessitat i la vostra edat.  No és el mateix fer una examen profund d’estructures i components oculars i les seves funcionalitats en nens que en adults. Tampoc ho són les patologies i malalties en diferents edats ja que algunes són pròpies d’una edat i unes altres d’una altra. D’aquí la importància de tenir establert per endavant un bon protocol d’oftalmologia per edats.

La revisió ocular o oftalmològica consisteix en un examen visual complet en el qual l’oftalmòleg analitza els ulls de manera exhaustiva. Les patologies de l’ull més greus poden comprometre seriosament la vostra capacitat de visió per això és important detectar-les i tractar-les com més aviat millor.

La revisió oftalmològica que fem a la clínica observa tres grans nivells:

Exploracions diagnòstiques

  • Mesurem la tensió intraocular dels ulls a través d’una Tonometria 
  • Explorem la retina
  • Examinen les estructures i el fons d’ull amb una Biomicroscopía.

Optometría

  • Mesurem l’agudesa visual i els possibles problemes refractius que deriven en miopia, astigmatisme, hipermetropia o presbícia
  • Prescrivim de la correcció òptica pertinent ja sigui a nivell òptic o quirúrgic

Consulta oftalmològica

  • Presentem l’informe mèdic i les diferents opcions mèdiques que puguin haver-hi per prendre la millor decisió
  • Fem el seguiment del tractament
  • Fem urgències mèdiques
  • Expliquen i assessorem als nostres pacients en tractaments, medicines i conductes i hàbits

 

Per acabar, tornar a posar en valor la importància de la prevenció en medicina. A la Clínica Oftalmològica de Penedès us farem la millor revisió oftalmològica i us donarem totes les opcions possibles.
I sense llistes d’espera!

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la