Salut ocular infantil

L’oftalmologia pediàtrica augura un empitjorament de la salut ocular infantil en els propers anys. Avui en dia 4 de cada 10 nens pateix algun tipus de patologia visual. La majoria son defectes refractius, com a conseqüència de la disminució de llum natural que reben els seus ulls i de l’ús indiscriminat de dispositius mòbils

 

Desenvolupament de la visió en nadons

Encara que sembli estrany, la visió dels nadons durant uns mesos es desenvolupa primer al cervell que als ulls.
És fonamental cuidar i prevenir la salut ocular infantil des que es forma el fetus a l’embaràs. Hi ha hàbits alimentaris i d’altres d’hàbits, com fumar o l’alcoholisme que poden afectar els ulls del fetus.

Durant els dos primers mesos de vida, els ulls recullen les variacions lumíniques de l’ambient i, per crear les imatges que finalment veiem, envien aquestes senyals visuals al cervell de forma bilateral a través dels nervis òptics. Succeeix que en aquests dos primers mesos de vida el cervell ha d’aprendre a interpretar les dues imatges que rep per fer-ne una de sola. També ha d’aprendre a coordinar ambdós ulls en la mateixa direcció perquè enfoquin el mateix. En aquesta fase els bebès poden veure correctament grans formes, alguns colors brillants i les cares.

A partir del tercer mes, els cervell ja ha aprés ha interpretar les dues imatges que rep a través dels dos nervis òptics. Els bebès ja són capaços d’enfocar la vista sobre els objectes i de discriminar els colors primaris. També poden seguir una senyal movent els ulls lateralment.

Entre els quatre i sis mesos ja s’ha creat l’anomenada visió binocular i els ulls s’empren conjuntament. El cervell és capaç de fusionar les dues imatges en una de sola. També es desenvolupa la percepció de profunditat, de distància i de perspectiva que ens habilita a percebre les tres dimensions.

Als 12 mesos el procés de maduració hauria d’estar assolit. El sistema visual seguirà desenvolupant-se fins els 7 o 8 anys; moment en que estarà totalment conformat.

 

Trastorns oculars infantils

La majoria dels trastorns oculars infantils no poden prevenir-se. D’aquí la importància de detectar-los preventivament ja que la majoria son asimptomàtics; cursen sense que ens adonem.
L’oftalmologia pediàtrica  és l’especialitat oftalmològica que tracta les dolències visuals infantils. El desenvolupament saludable dels nostres fills i filles pot veure’s afectat per diferents malalties oculars.

Tractar els nens i nenes en forma primerenca per un oftalmòleg amb experiència en els diversos aspectes específics del desenvolupament ocular infantil, pot evitar moltes complicacions i incomoditats. La salut ocular infantil demana atents a les principals manifestacions de possibles trastorns oculars per a tractar-los immediatament.

Les primeres i principals manifestacions de problemes oculars infantils serien:

 • torçar molt el cap
 • parpellejar constantment
 • patir maldecaps
 • tenir visió borrosa
 • aclucar i fregar-se els
 • tenir visió doble
 • acostar-se als objectes
 • enrogiment ocular
 • gir asimètric de l’ull

 

Hi ha algunes patologies que es donen entre els nounats com el glaucoma congènit, l’obstrucció del lacrimal, les cataractes congènites o la retinopatia del prematur. Aquests son els principals trastorns oculars d’aparició primerenca:

 • ambliopia o ull mandrós
 • desalineació dels ulls
 • error refractiu asimètric entre els ulls
 • miopia primerenca
 • hipermetropia primerenca
 • astigmatisme primerenc
 • nadons guerxos
 • tremolor ocular

 

Més enllà de les possibles patologies incorporades des del naixement, n’hi ha d’altres que des de ben petits poden sorgir i agreujar la salut ocular infantil. Esdevenen com a conseqüència de l’ús massiu i indiscriminat de mòbils i tauletes. La més comú és la miopia; on abans era adquirida genèticament i ara ja no. Una altra afecció és l’ull sec. Al nostre article “nens i mòbils”  trobareu tots els detalls.

 

Conseqüències dels trastorns oculars d’aparició primerenca

Son moltes i variades i afecten altres àrees no circumscrites solament a la salut ocular infantil per això és vital fer revisions oftalmològiques completes preventives des dels zero anys.

 1. Fracàs escolar: és un dels més comuns en casos de problemes de refracció com poden ser miopia, hipermetropia o astigmatisme. Cal tenir en compte que el 80% del que assimilem o fem a través dels nostres ulls. En aquest sentit té també molta prevalença la dislèxia.
 2. Aïllament: moltes vegades es donen conductes asocials ja que el nen o la nena pot negar-se a participar en jocs i activitats on es posi a proba a la seva agudesa visual, especialment si són en grup o esports d’equip.
 3. Psicològiques: el més comú és el problema d’autoestima. Provocat normalment per la incomprensió del nen o nena en la seva dificultat d’assolir els objectius de l’aprenentatge. En ocasions agreujats per l’aïllament i per les relacions interpersonals tòxiques que es poden produir.
 4. Físiques: seran tots els derivats del creixement descontrolat i no monitoritzat de les dolències visuals que tingui. A partir dels 10 anys es fa molt més complicat corregir algunes d’elles. També poden sorgir noves dolències derivades de les primeres.

 

Mesures preventives en salut ocular infantil

El conjunt de les mesures preventives actives i passives a aplicar afavoriran una visió sana o una visió amb dolències controlades i no expansives.

Revisions oftalmològiques

Les durem a terme des del seu naixement per a descartar problemes oculars com la cataracta congènita infantil o el retinoblastoma. Aquestes revisions són especialment recomanables en casos de nadons prematurs o nadons amb baix pes ja que són més propensos a patir certes malalties oculars.
Al primer any coneixerem la seva situació visual, farem l’exploració de l’interior del globus ocular i la retina i valorarem la seva graduació exacta.
Entre 1 i 3 anys diagnosticarem possibles alteracions de motilitat ocular, estrabisme i ull vague o ambliopia.
A partir dels 3 anys farem revisions oftalmològiques periòdiques, seguint les directius de l’oftalmologia pediàtrica, amb l’objectiu principal de prevenir, controlar i corregir.

Alimentació

L’alimentació té una gran influència sobre els nostres desenvolupament i salut en general i la nostra visió en particular. Alimentació i visió  estan íntimament relacionades; hi ha productes que, quan els ingerim o els ingereix la gestant, tenen una repercussió directa sobre el desenvolupament del sistema visual i sobre la visió.

Llum

La millor prevenció de la miopia és passar més temps a l’aire lliure i fer que passin més temps fora de casa o a la terrassa. Està totalment demostrada la relació entre la reducció d’aparició de miopia infantil amb majors estones de llum natural.
D’altra banda a l’interior, cal cuidar la il·luminació en els interiors. Per a activitats que facin de prop, cal tenir una il·luminació general uniforme i una font individual, com una lampareta, que aporti la llum a la zona de treball i no als ulls.

Dispositius mòbils

Cal allunyar els nens i nenes dels dispositius mòbils. N’hi ha que abans de complir 1 any ja passen molta estona mirant embadalits una pantalla, una pràctica que no farà més que augmentar a mesura que es vagin fent més grans. S’estima que un nen de 4 anys passa tres hores al dia davant una pantalla i quan faci set anys, haurà estat any sencer mirant una pantalla.

Jocs

Hem d’afavorir tots aquelles jocs que estimulin i enforteixin les habilitats visuals dels nens i nenes. Apart de passar una bona estona en família augmentarem la seva agudesa visual, la visió lateral, la percepció visual i la rapidesa d’enfoc.
A la nostra entrada “Oftalmologia pediàtrica, prevenció i solucions”  trobareu informació al respecte ampliada.

Des del nostre departament professional d’oftalmologia pediàtrica farem totes les revisions i el seguiment dels ulls dels vostres fills i filles per garantir-los la millor salut ocular.
A la COP mirem pels seus ulls!

 

 

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la