Alcohol i visió

La ingesta desmesurada d’alcohol té moltes conseqüències negatives sobre la nostra salut en general i sobre la nostra visió en particular.
Com veureu seguidament, alcohol i visió no es duen gaire bé.

Tots sabem que l’alcohol és una droga psicoactiva amb molts efectes secundaris sobre el nostre organisme. Està legalitzat i plenament instaurat a la nostra societat. Totalment tolerat, es consumeix diàriament i gairebé sempre és el nucli de festes i celebracions. A Europa els majors de 15 anys consumeixen de mitjana 11,3 litres d’alcohol cada any. Això equival a més de 170 grams d’alcohol setmanals.

L’alcohol té un efecte canviant amb el temps. Inicialment, ens relaxa i ens alegra. També ens ajuda a desinhibir-nos. Malauradament el segon efecte és molt més punyent ja que a mesura que augmentem el seu consum es produeixen uns efectes desastrosos sobre el nostre organisme. Les membranes cel·lulars tenen un altíssim índex de permeabilitat a l’alcohol. Quan l’alcohol entra a la sang, el torrent sanguini el durà a gairebé tots els teixits del nostre cos.

Esmentar que el consum d’alcohol té uns efectes acumulatius sobre els nostres ulls i sobre la resta d’òrgans. Les persones que han begut alcohol en excés durant anys pateixen forces danys en els ulls que poden, fins i tot, derivar en ceguesa. Aquests efectes es donen tant a curt com a llarg termini.

Seguidament us mostrarem les principals afectacions de l’alcohol sobre la nostra visió i sobre la resta del nostre organisme.

Alcohol i visió a curt termini

Ulls vermells

La primera afectació és la més visible ja que el consum excessiu d’alcohol redueix l’oxigen en els glòbuls vermells i produeix la dilatació dels vasos sanguinis de l’escleròtica. Al augmentar el flux de sang a través d’aquest vasos, els ulls s’inflamen i es tornen vermellosos.

Visió borrosa i visió doble

La visió borrosa ve donada perquè l’alcohol afecta la nostra visió perifèrica, que és la que ens permet detectar objectes al nostre voltant sense necessitat de girar el cap o de moure els ulls.
La visió doble, també anomenada diplopia, es produeix quan el nostre cervell no integra correctament les imatges captades a la vegada per l’ull dret i l’esquerra. Llavors es crea una sola imatge doble que és la que veiem. D’aquí que una de les pràctiques més comunes quan es pateix aquest tipus de visió sigui tancar o tapar-se un ull.

Sequedat ocular

L’alcohol és un gran deshidratant, per això tenim tanta set quan patim ressaca. Deteriora la pel·lícula lacrimal i disminueix la producció de llàgrimes. El principi actiu de l’alcohol, l’etanol, passa a la llàgrima i afavoreix la seva evaporació. Aquesta sobre deshidratació provoca, entre altres, la síndrome de l’ull sec  i accelera els seus efectes.

Hipersensibilitat a la llum

L’etanol també afecta a les cèl·lules fotoreceptores de la retina anomenades cons i bastons. Aquetes són les cèl·lules que converteixen la llum en missatges elèctrics. Aquests missatges s’envien al nervi òptic, qui després els reenvia al cervell. Aquesta afectació ens provocarà hipersensibilitat a la llum i problemes d’adaptació i enfoc quan hi hagi canvis sobtats d’il·luminació. També influirà sobre la normal percepció dels colors.
De nit afavorirà la creació d’halos que són els cercles lluminosos i difuminats que es creen sobre punt de llum com per exemple els fanals.

Miocímia

És l’activitat muscular espontània consistent en contraccions successives i rítmiques de les unitats motores que hi ha sota els muscles de la pell. És el que popularment es coneix com un tic a l’ull.

Borses en els ulls

Venen donades per la inflamació i l’acumulació de greix sota les parpelles inferiors dels ulls. L’alcohol agreuja la formació de les borses que són les responsables de dotar-nos d’una mirada cansada i apagada. També s’afavoreixen per la manca del descans normal quan dormim ja que l’alcohol afecta notòriament les diferents fases del son.

Alcohol i visió a llarg termini

Degeneració macular

La màcula, que és la part central de la retina, es pot veure afectada pel consum excessiu i continuat d’alcohol. Com hem esmentat en altres ocasions, la principal causa de pèrdua de la visió en gent de més de 60 anys és la DMAE. S’associa a l’envelliment dels ulls pel pas dels anys i gradualment destrueix la visió central i aguda.

Afectació del nervi òptic

Com a conseqüència de la ingesta d’alcohol, el nostre nervi òptic rep menys nutrients, vitamines i oxigen. Això pot provocar neuropatia òptica tòxic-nutricional. Clínicament es presenta amb pèrdua visual progressiva, bilateral i indolora a causa del mal del nervi òptic per toxines i/o dèficit nutricional. Aquesta pèrdua de visió pot esdevenir irreversible.

Cataractes

El consum sostingut d’alcohol pot provocar un major risc de desenvolupar cataractes  Produïdes per la pèrdua de transparència del cristal·lí, són la principal causa de ceguesa a nivell mundial.

Alcohol i altres òrgans

Com hem vist els nostres ulls i la nostra visió pateixen quan ingerim alcohol, sobretot quan ho fem de forma molt continuada i desmesurada. Aquestes afectacions són tant o més importants per a la resta dels nostres òrgans vitals.

En el cervell i sistema nerviós

El consum d’alcohol afecta gradualment les funcions cerebrals, en primer lloc les que tenen a veure amb les emocions i posteriorment les que tenen a veure amb el sistema motor.
Altera les accions dels neurotransmissors que són les biomolècules encarregades de transmetre la informació necessària a neurones, cèl·lules musculars i glàndules.
Fa malbé les cèl·lules cerebrals i els nervis perifèrics de forma irreversible.
Altera i modifica sentiments i pensaments i disminueix la memòria. També afecta negativament el descans i produeix trastorns del son.

En el cor i sistema circulatori

Augmenta l’activitat cardíaca i produeix vasodilatació perifèrica.
Incrementa la pressió sanguínia.
Afavoreix la fibril·lació auricular, les arítmies i malmet el muscle cardíac.
Incrementa el risc d’hemorràgia cerebral i d’ictus isquèmic.

En l’aparell digestiu

Augmenta la producció d’àcid gàstric generant irritació i inflamació en les parets de l’estómac. Això afavoreix l’aparició d’úlceres, hemorràgies i perforacions de la paret gàstrica.
Pot induir càncer d’estómac, d’orofaringe, d’esòfag i de fetge.
Provoca pancreatitis crònica i aguda. També diabetis tipus II i peritonitis.
Afavoreix l’aparició d’hepatitis i de cirrosi hepàtica.
Altera la funció dels ronyons, consumeix les vitamines B i és un gran oxidant.

En la sang

Inhibeix la producció de glòbuls blancs i vermells.
Provoca dèficit de vitamines i d’àcid fòlic.

En el sistema immunològic

Origina fallades del sistema immunitari.
Augmenta el risc d’infeccions produïdes per bactèries i virus.

En el sistema reproductor

Pot causar infertilitat i disfunció erèctil.

En l’embaràs i el fetus

Pot desencadenar la síndrome alcohòlica fetal. La simptomatologia és retard del creixement, alteració de trets crani-facials, malformacions cardíaques, malformacions hepàtiques, malformacions renals, malformacions oculars i malformació cerebral.
També afecta, i molt, el sistema nerviós central del fetus que podria derivar en retard mental.

El millor remei és sempre la prevenció que passaria per un consum responsable de l’alcohol

Si penseu que patiu alguna dolència ocular, veniu a fer-vos una revisió
Us esperem!

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la