Fumar i la pèrdua de visió

Fumar i la pèrdua de visió està íntimament relacionat!

 

En inhalar el fum del tabac centenars de substàncies tòxiques passen, a través dels pulmons, al torrent sanguini. Així, la sang reparteix aquestes substàncies tòxiques per tots els òrgans del cos, inclosos, per descomptat, els ulls.

Fumar danya la vista de manera molt semblant al que passa en les primeres etapes del glaucoma, una condició que causa dany progressiu del nervi òptic i que és la segona causa de la ceguesa al món.

S’han comprovat els efectes nocius causats pel tabac a la capa de fibres nervioses de la retina RNFL, per les seves sigles en anglès. Aquest s’encarrega de reunir els impulsos visuals dels fotoreceptors, els cons i els bastons, i de les cèl.lules ganglionals de la retina i després enviar aquests impulsos al nervi òptic.

Quan examinem les retines dels fumadors s’aprecia que el gruix mitjà del RNFL dels fumadors és molt més prim que el dels no fumadors. La disminució del grossor del RNFL s’associa també amb altres malalties visuals com el glaucoma i la retinitis pigmentaria, ocasionant punts cecs en el camp visual, pèrdua de la visió perifèrica i fins i tot, ceguesa.

Altres possibles conseqüències nocives per a la vista amb el consum del tabac són:

Degeneració macular: la màcula, una part de la retina, el teixit sensible a la llum en la part posterior de l’ull, es veu afectada pel cigarret ja que les seves cèl•lules es deterioren a causa del procés d’oxidació. D’altra banda, les substàncies químiques i tòxiques contingudes en el tabac interfereixen amb el flux de sang que arriba a la retina, situada en la part posterior de l’ull.
Quan la màcula es danya, la persona no pot veure amb claredat els objectes, que li semblen borrosos i distorsionats, i se li dificulta a més la capacitat de distingir els colors.
Els fumadors tenen un risc de tres a quatre vegades major que els no fumadors de desenvolupar aquesta condició. És més, els no fumadors exposats amb freqüència al fum de segona mà, també tenen un risc major que les persones que no fumen.

Cataractes: aquestes ocorren quan el cristal•lí de l’ull es torna opac. En un ull normal el cristal•lí és gairebé transparent i pot canviar de forma per enfocar adequadament els objectes. L’hàbit de fumar augmenta el risc de desenvolupar-les, ja que afecta a les cèl•lules del cristal.lí donat el procés d’oxidació i fa que els metalls pesats com el cadmi s’hi acumulin.
S’ han trobat una correlació directa entre el desenvolupament de les cataractes i la quantitat de cigarrets que es fumen diàriament. Mentre més es fumi, major és el risc. Per exemple, les persones que fumen menys de 15 cigarrets al dia tenen un risc dues vegades major de desenvolupar cataractes que els no fumadors, però els qui fumen 15 cigarrets o més al dia tenen un risc fins a tres vegades major.

Retinopatia diabètica: és una de les complicacions de la diabetis i una de les causes principals de la pèrdua de la visió, ja sigui parcial o total. Ocorre quan la diabetis danya els delicats vasos sanguinis de la retina, que es trenquen, deixen escapar sang o es bloquegen, afectant la visió amb el pas del temps.
Fumar no és només un dels factors de risc per desenvolupar diabetis, sinó que fa molt més difícil controlar-la i per tant, les seves complicacions es tornen més serioses.

Síndrome de l’ull sec: ocorre quan no es produeixen suficients llàgrimes per humitejar, netejar i protegir els ulls. Llavors s’irriten, cremen, es tornen molt sensibles a la llum i es produeix la sensació de tenir-hi sorra. El fum del tabac pot agreujar aquesta situació.

Si tot això no és suficient, convé saber que el consum de tabac es relaciona, a més, amb dany al nervi òptic, l’ambliopia i la molesta conjuntivitis.

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la