L’estiu un potent enemic dels nostres ulls

Avui comença l’estiu i amb ell es potencien els rajos UV i la calor.

Tots som conscients que en aquesta època hem de tenir cura de la nostra pell, hidratar-nos i evitar les hores centrals del dia. Però del que la majoria no som conscients és que l’estiu és un potent enemic dels nostres ulls i que també els hem de protegir ja que augmenta considerablement el rics de lesions oculars.

 

Però, com afecta l’exposició solar continuada i la calor als nostres ulls?

Malmet cons i bastons i pot provocar ceguesa:
La llum crea unes reaccions químiques complexes en les cèl•lules dels ulls que, de vegades, provoquen pèrdua de resposta a estímuls visuals. El resultat és la pèrdua de visió temporal o permanent, depenent del temps i intensitat de la llum a la qual hagi estat exposat l’ull. D’altra banda, els danys fotoquímics que es produeixen a la retina van acompanyats de lesions termals ja que l’alt nivell de radiació visible i propera a l’infraroig crema literalment els teixits exposats, destrossant per complet els cons i els bastons i creant zones cegues en l’ull. Aquest fenomen és molt perillós ja que passa sense que ens faci mal, doncs no existeixen receptors de dolor a la retina.

Potencia l’envelliment ocular i la proliferació de cataractes:
El cristal•lí absorbeix longituds d’ona UV entre els 295 i els 400nm pel que l’exposició crònica a aquesta radiació està associada a l’envelliment del mateix i a la formació i desenvolupament de cataractes.
És problema que afecta al 40% de persones majors de 60 anys provocat per les radiacions ultraviolades, sent la principal causa de pèrdua de visió entre persones d’edat avançada i la primera causa de ceguera al món.
Visió doble, borrosa o opaca, sensació de boirina constant i percepció errònia dels colors són alguns dels símptomes que presenten els usuaris afectats de cataractes.

Crema superficialment la còrnia:
És l’anomenada oftalmia i es dóna per una sobreexposició dels ulls als rajos ultravioleta (UV). Causa una inflamació de la còrnia o queratitis actínica, fet que ocasiona visió borrosa, fotofòbia, llagrimeig i sensació de cos estrany.

Afavoreix el síndrome de l’ull sec:
Un ambient calorós i sec amb baixa humitat relativa afavoreix l’evaporació de la llàgrima. També pot donar-se en un ambient fresc pel un ús excessiu de l’aire condicionat ja que resseca l’ambient fent que augmenti dita evaporació. En aquest cas patirem enrogiment dels ulls, sequedat, picor, empitjorament de la visió i d’altres descrits al nostre post de maig.

Vehicula al•lèrgies i infeccions:
Durant l’estiu, el descens de pluges produeix un increment de partícules en suspensió en l’aire, generant un ambient més carregat que pot provocar al•lèrgies oculars, infeccions i conjuntivitis.
D’altra banda, la suor superficial pot arrossegar i instal•lar als ulls tota la pols i organismes propers fent que apareguin infeccions diverses; la més coneguda és la conjuntivitis. La conjuntivitis és la inflamació de la conjuntiva, una membrana transparent que recobreix part del globus ocular i la porció interna de les parpelles. Pot ser infecciosa, al•lèrgica o irritativa i afecta en major mesura als nens.

Les nostres recomanacions per tal d’evitar totes aquestes afectacions són:

  • Eviteu l’exposició solar continuada, sobretot a les hores centrals del dia.
  • No abuseu dels aires condicionats.
  • Descanseu la mirada, especialment si treballeu fixant la vista sobre pantalles.
  • Poseu-vos gotes o sèrums oculars cada cop que els necessiteu.
  • Empreu gorres i barrets per donar ombra als ulls
  • Utilitzeu ulleres de sol amb uns bons filtres de protecció.
  • Visiteu la vostra farmàcia o òptica de confiança per adquirir els productes que millor s’adaptin a les vostres necessitats.

 

I, si us plau, cuideu-vos i cuideu els vostres grans i petits. Tenim dos ulls i són per a tota la vida.

I ara, a gaudir i bon estiu a tothom!!

 

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la