Operar la presbícia

Una de les preguntes més freqüents és si et pot operar la presbícia i a quina edat es pot fer
Doncs la resposta es un sí rotund i a partir dels 45 anys

Operar-se de presbícia quan toca té molts avantatges, que son definitius i permanents, i cap inconvenient. És una operació ambulatòria, sense dolor i amb un post operatori gairebé inexistent

Què és la presbícia?

La presbícia és la dificultat que tenim per enfocar correctament objectes de prop. On més ho notem és a l’hora de llegir, quan vulguem enfilar una agulla o quan fem tasques en primer pla.

Quan som joves el cristal·lí, que és darrera de l’iris, es una lent natural suau i flexible i canvia constantment de forma per canalitzar la llum cap a la retina correctament; permetent-nos enfocar els objectes nítidament. La presbícia o vista cansada la causa l’envelliment del nostre cristal·lí, que amb el pas del temps, es va tornant rígid i perd la seva capacitat d’acomodar la seva forma a la distància a la que ha d’enfocar els objectes.

Com es pot observar a la il·lustració, quan un ull pateix presbícia el punt focal queda fora de la retina; per això no veiem les imatges de prop correctament

Símptomes de la presbícia

La presbícia provoca molèsties més enllà de la dificultat per enfocar correctament i també algunes conseqüències no desitjades com haver d’anar estirant el braços per poder llegir un text.

 • Dificultat per a enfocar objectes propers: és el primer i més coneguts símptoma de la vista cansada.
 • Dificultat per a llegir a curta distància: com no enfoquem bé, cada vegada ens costa més llegir de prop.
 • Visió borrosa: tot adquireix un punt borrós per la manca d’enfoc. Cal dir que podríem tenir alguna altra afecció ocular que no fos presbícia i que ens provoqués visió borrosa.
 • Necessitat d’il·luminació més brillant: tant per llegir o fer un treball proper. Quan patim presbícia hem de pujar la il·luminació.
 • Ceguera nocturna: o disminució de la nostra capacitat visual a la nit o en situacions de baixa il·luminació.
 • Maldecaps o cefalees: és molt comú i moltes vegades no s’atribueix a la presbícia. El fet d’haver d’enfocar constantment provoca tensions i causa cefalees normalment ubicades a la part baixa del frontal.
 • Problemes en treballs manuals: se’ns dificulta dur a terme algunes feines o activitats que requereixen treballar en primer pla i amb motricitat fina.

Operar la presbícia

La presbícia o vista cansada afecta al 85% de la població major de 45 anys independentment del seu sexe. Al ser una dolència de gran afectació, fa molts anys que es venen fent molts estudis i assajos al seu voltant i això ha permès que, avui en dia, la seva correcció sigui segura i permanent.

Malauradament, la presbícia no es pot prevenir ja que és fruit de l’envelliment del nostre cristal·lí. Tampoc es pot detenir o controlar naturalment amb gotes com per exemple fem amb el glaucoma  No hi ha manera de prevenir, detenir o revertir el procés d’envelliment normal que causa la presbícia.

No obstant això, la presbícia es pot corregir amb ulleres, amb lents de contacte o amb cirurgia. Les dues primeres son solucions correctes però en cap cas definitives ja que necessitem dur al damunt ulleres o lentilles per poder enfocar correctament. N’hi ha de bifocals que en habiliten un correcte enfoc a diferents distàncies sense necessitat de posar i treure les ulleres.
L’únic mètode permanent i definitiu és operar-se. S’acostuma a fer a partir dels 40-45 anys i és una operació ambulatòria, ràpida i amb un postoperatori gairebé inexistent.

Procediment

Durant any s’han intentat tècniques de cirurgia corneal però mai han estat satisfactòries ja que s’incidia sobre la nostra lent refractora de la llum quan el problema venia causat per l’envelliment del cristal·lí.

L’autèntic avenç en la correcció definitiva de la presbícia està protagonitzat per les lents intraoculars. A través d’una senzilla operació ambulatòria amb anestèsia local, el cirurgià retira el cristal·lí envellit i el substitueix per una lent intraocular personalitzada i produïda individualment per a cada ull. S’acostuma a implantar lents multifocals que ens habilitaran a enfocar objectes a curta, mitja i llarga distància aconseguint una visió nítida en qualsevol situació.

Operar la presbícia: beneficis

En el cas d’implantar les lents multifocals, i donada la seva potència i capacitat combinatòria, tenim que els pacients de vista cansada que també tinguin miopia, hipermetropia o astigmatisme podran corregir també aquests defectes i eliminar de forma definitiva les seves ulleres i lentilles, o disminuir moltíssim la seva dependència.

Els beneficis d’operar la presbícia:

 1. Enfoc clar d’objectes propers
 2. Habilitació per llegir a curta distància
 3. Mai tornarem a patir presbícia
 4. Es poden corregir al mateix temps altres problemes refractius
 5. Mai patirem cataractes

Sigui quin sigui el vostre cas, recomanem que us feu una bona revisió oftalmològica complerta per determinar quin és procediment a seguir i trobar la millor solució
Us esperem! 💚

 

Demana

HoRA

Des d’aquí pots demanar hora.
Contactarem ben aviat per confirmar-la